O nás

Rodinná farma Kostelanský se nachází v malebné horňácké vesničce Kuželov v CHKO Bílé Karpaty.

Svou činnost jsme zahájili v roce 2011 chovem skotu, a to chovem kraviček a býčků různých plemen. Již v tomto roce jsme se začali zabývat myšlenkou vlastní výroby sýrů. Osud nám přál a při letní dovolené ve Vysokých Tatrách jsme se seznámili s velice milým bačou, panem Albertem a ten nás zasvětil do tajů pařených i nepařených sýrů. Cesta však byla ještě dlouhá a náš sen, mít vlastní sýrárnu, se uskutečnil teprve nedávno. V červenci roku 2020 jsme díky vlastní píli otevřeli nově vystavenou sýrárnu a začali vyrábět. Naše sýry jsou vyráběny ručně, poctivou tradiční technologií bez přidaných látek a výhradně z kravského mléka, které zatím nakupujme v nedaleké farmě v oblasti Bílých Karpat.

Během této doby se ustálil i chov skotu a naší “láskou” se staly kravičky plemene Parthenaise. V péči již máme 11 půvabných plemenných ,,dam“ z původních čtyř, plemenného býčka a ročně přivítáme na svět několik jaloviček a býčků. Krávy jsou chovány v režimu šetrném k přírodě a zvířatům, krmíme je vlastním krmivem z našich luk a polí – ekologické zemědělství.

Původním domovem tohoto plemene je oblast středozápadní Francie a největší zastoupení má v severozápadní Francii. Toto plemeno je chováno výhradně na produkci kvalitního hovězího masa. Pro Parthenaise je typické pšeničné zbarvení srsti s charakteristickým černým zbarvením na uších, mulci, ocasu a okolí očí. Černě zbarvené jsou i paznehty.

Parthenaise má velice chutné maso, které je světle červené barvy, velmi šťavnaté a s nízkou hladinou cholesterolu – údajně nižším než v kuřecím mase. Velmi nízký je také obsah tuku. V jatečně upraveném těle je pouze 8 % tuku. Ve Francii je oceňováno oficiálně uznávanou značkou kvality “Red leibl d partené”, která značí nejvyšší kvalitu.